A kincses sziget

Nóri már régóta kérte, hogy a számolótáblával játszunk, ezért most kincses szigetté varázsoltuk azt.

Anna Nusa Máté
Kuvik

--

A kincsek ezúttal a logikai készletünk kicsi, teli körei voltak (4db), amiket az előre megadott számokra helyeztünk a “szorzás” táblán. Tudtuk tehát, hogy hol a kincs, de nem tudtuk a hozzá vezető utat. Ekkor vettünk egy társasjáték bábut és különböző színű, nyilakat ábrázoló kártyákat, melyek elvezettek hozzá.

KINCSKERESŐ
Topológiai játék

Játékszabályok:

- Vedd elő a logikai lapokat! Tedd a kicsi, teli köröket az alábbi számokra: Sárga — 3. oszlop 27, Zöld — 5.oszlop 10, Kék — 7.oszlop 35, Piros — 9.oszlop 27
- Tedd a bábudat a fehér, 1-es számú mező mellé a zöld részre! Innen indulunk.
- Vedd elő a különböző színű, nyilakat ábrázoló kártyákat (LETÖLTÉS) és keresd meg azt, amelyik segítségével eljuthatsz a kincsekhez. A kincsek sorrendjét neked kell kitalálni.
- Ha megtaláltad az első kincset, gyűjtsd be a korongot és innen folytasd az utadat következő kincsig!
- Folytasd addig, amíg az összes kincset meg nem találtad!

Miután megtaláltuk mind a négy kincsesládát, nem volt más hátra, mint, hogy igazságosan elosszuk a zsákmányt. Megfordítottuk hát a táblát és az “összeadás-kivonás” részen kijelöltük a saját térfelünket. Nórié volt az az oldal, ahol a számok 1–10-ig helyezkednek el, enyém pedig az, ahol 11–20-ig. Elővettük a Kuvik dobókockákat, mindketten választottunk egyet, majd kiborítottuk a korongos zsákból a piros-kék korongjainkat. Nóri a kékeket, én a pirosakat választottam.

KINCSESLÁDA
Játékszabályok:

- Vedd elő az “összeadás-kivonás” táblát, a 2db Kuvik dobókocát, a logikai lapokból a kicsi, teli köröket és a korongokat!
- Válassz egy dobókockát és döntsétek el, melyik koronggal leszel!
- Dobj a dobókockával és tegyél annyi számra korongot, amennyit dobtál!
- Akinek a térfelén több korong van, azé az első kincs. (A játékot négyszer ismételjük, amíg a négy kincs el nem fogy.)

Játék során mindig megszámoltuk, kinek van több vagy kevesebb korongja a táblán és mennyivel.

A kincskeresés és a kincsesládák elosztása közben fejlődött a téri orientáció, a szerialitás, a gondolkodás és a képzelet. A szabályok megbeszélésével, az irányok hangoztatásával hangsúlyt fektettem a kommunikáció fejlesztésére és nagy figyelmet igényelt a bábu megfelelő irányba történő elmozdítása.

A játék végén felajánlottam Nórinak, ha van kedve, a nyilas kártyák segítségével helyezze el a kincseket úgy a “szorzás” táblán, ahogy szeretné. A lényeg, hogy lépegetés közben ne térjen le a zöld mezőre. A kiinduló helyzet bárhol lehetett, éppen ezért nem volt egyszerű.

A nyilakkal sok új játék lehetőség nyílt meg előttünk. Még biztosan kitalálunk velük valami újdonságot.

A nyilakat letöltheted innen:
https://goo.gl/ROoAeN

--

--